De Italiaanse keuken is eigenlijk een hele eenvoudige keuken. Koken met weinig ingrediënten en hele pure smaken. Wij zijn gek op een heerlijk bord pasta en van deze smullen wij regelmatig. Je kunt er eindeloos mee variëren.
De zeekraal geeft kleur aan het gerecht en is een lekkere knapperige en ziltige toevoeging aan het gerecht, maar je kunt deze ook weglaten of vervangen door bijvoorbeeld groene asperges.
Spaghetti carbonara met asperges
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg asperges
200 gram Parmezaanse kaas
4 eieren
200 gr zeekraal
8 plakjes gedroogde ham
400 gr spaghetti
peper en zout
Bereiding
Als je niet gekozen hebt voor geschilde asperges, schil de asperges dan eerst.
Vul een ruime pan met water, een flinke snuf zout en breng aan de kook. Rasp de Parmezaanse kaas fijn. We gaan nu de geschilde asperges in dunne lange slierten snijden met behulp van een kaasschaaf of dunschiller. Belangrijk hierbij is dat je ruim 5 centimeter onder het kopje begint, zodat je een mooi kopje over houdt. Het kopje snij je op het eind verticaal door de midden. Je hebt nu een hele hoop tagliatelle van asperges.
Spoel de zeekraal schoon. Doe de spaghetti in het kokende water en hou de tijd aan die aangegeven staat op de verpakking. Doe met drie minuten resterend de kopjes erbij. Voeg na een minuut de tagliatelle van asperges toe. Voeg na weer een minuut de zeekraal toe. Na één minuut zijn de pasta en de groenten gaar. Zet de warmtebron uit en giet het kookvocht af, maar LET OP: vang wat kookvocht op, dit voegen we later weer toe.
Doe de eieren in een schaal en klop deze los, meng 4/5de van Parmezaanse kaas er doorheen. Giet nu het mengsel van de kaas en eieren door de pasta. Hierbij is het van belang dat de warmtebron uit staat. Je krijgt nu een heerlijk romige saus. Als de warmtebron aan staat gaat het ei stollen, dit is niet de bedoeling. Voeg tot slot wat van het kookvocht toe, dit maakt het nog romiger. Doe dit beetje bij beetje, zodat het niet te nat wordt, maar lekker romig. Voeg tot slot wat versgemalen peper toe.
Serveer de pasta per bord of in een grote schaal met grote stukken gedroogde ham er op. Serveer met de overgebleven Parmezaanse kaas.