Witte asperges moeten voor gebruik eerst geschild worden. De schil is namelijk taai en niet lekker. Dit kunnen wij in onze boerderijwinkel voor u doen met onze schilmachine. Wij verpakken de geschilde asperges in speciale verpakking zodat ze ongeveer 5 dagen vers blijven. Kiest u er toch voor om zelf te schillen dan hier een aantal tips.
Asperges schillen
– Leg de ongeschilde asperges even in water.
– Pak de asperge bij de kop beet en leg deze zo plat mogelijk op je aanrecht of op een omgekeerde pan of bord
– Neem een dunschiller en schil vanaf ongeveer 6 cm onder de kop naar beneden
– Zorg dat elke haal met de dunschiller een klein stukje de vorige overlapt zodat echt de hele schil er af is (laat je een smal stukje zitten dan kom je dit later tegen op je bord
– Als de asperges niet vers zijn, snij het onderste stukje (ingedroogde stukje) van de asperge af
– Bewaar de schillen voor een bouillon (deze kun je eventueel ook meekrijgen in de winkel)
Asperges koken
Als je een aspergepan hebt dan gebruik je die uiteraard maar anders volstaat een brede pan waar de asperges plat in kunnen liggen (een beetje schuin mag ook).
– Zet de asperges op met koud water en voeg wat zout toe
– Breng de asperges aan de kook
– Als de asperges aan de kook zijn zet het vuur dan lager en laat zachtjes doorkoken een minuut of 3 tot 6, dit is afhankelijk van de dikte van de asperges. Zie hieronder
– Daarna van het vuur halen en de asperges in het hete water zo’n 10 minuten laten nagaren.
– Voel regelmatig of de asperges al gaar zijn. Dit kun je doen door er met een vork in te prikken en de asperge uit het vocht te halen, buigt deze ietsje door dan is deze gaar. Zorg dat de asperges niet te gaar worden.
– Asperges te lang gekookt er is geen weg terug. Asperges te kort gekookt laat ze nog wat langer in het hete water liggen.
– Als de asperges gaar zijn schep ze dan uit met een schuim spaan en laat even uitlekken.
– Leg de uitgelekte asperges op je bord en eet smakelijk.
Asperges bewaren
Koop de asperges vers. Bereid de asperges liefst nog op dezelfde dag want dan zijn ze het lekkerst, maar een paar dagen bewaren kan ook. Wikkel de ongeschilde asperges in een vochtige theedoek en leg deze daarna in de groente la van de koelkast. Verse asperges zijn op deze manier enkele dagen houdbaar. Wilt u de asperges langer bewaren, dan kunt u ze ook invriezen. Schil ze zorgvuldig en verpak ze na het wassen in plastic diepvrieszakjes die vervolgens in de vriezer legt. De asperges zijn nu 4-6 maanden houdbaar. Bevroren asperges kunnen trouwens zo de pan met kokend water in, ontdooi ze vooraf niet. Als de asperges aan de kook zijn, even door laten koken en dan zijn ze snel gaar.
Koken met schillen
Om zoveel mogelijk smaak vast te houden kunt u eventueel de schillen met de asperges mee laten koken. Leg dan eerst de schillen in een pan, dek deze af met een schone theedoek en leg hierop de geschilde asperges. Of kook eerst de schillen en daarna in het gezeefde bouillon de asperges. Dit geeft aan de asperges een iets nadrukkelijkere smaak. Het op deze manier verkregen kookvocht is, als u het wat laat inkoken, ideaal als smaakversterker bij het maken van soepen op aspergebasis of van sauzen die bij aspergegerechten worden geserveerd.
Asperges koken
Korte beschrijving over het koken van verse asperges.
– Asperges B (pink dikte): 3 minuten koken en 10 minuten nagaren.
– Asperges A (vinger dikte): 4 minuten koken en 10 minuten nagaren.
– Asperges AA (duim dikte): 5 minuten koken en 10 minuten nagaren
– Asperges AAA (extra dikken): 6 minuten koken en 10 minuten nagaren
Groene asperges koken gaat net iets anders dan witte asperges koken. De asperges zet je het beste eerst 15 minuten rechtop in koud water voordat je de asperges gaat koken. Je kunt eventueel een klein stukje van de onderkant af snijden, zo’n 2 centimeter.
Groene asperges groeien boven de grond en deze hoef je ook niet te schillen zoals witte asperges. Wij adviseren om het onderste gedeelte, wat mogelijk niet helemaal groen is toch te schillen. Met je nagel kun je controleren tot waar je moet schillen. Voelt de schil wat taai aan, dan moet je het schillen. Ga je er makkelijk doorheen dan hoeft dit niet.
Ze hebben een iets kortere kooktijd dan witte asperges. Groene asperges kook je afhankelijk van de dikte 3 tot 5 minuten in water met wat zout. Asperges kun je naast koken ook bijvoorbeeld grillen of wokken.
Asperges grillen
Asperges kun je naast koken ook prima grillen. Zo blijven de asperges lekker knapperig en krijgen ze een mooi bruin grillstreepjes wat bij veel gerechten ook nog eens heel leuk staat.
– Laat ten eerste je grillpan goed heet worden.
– Smeer de asperges met wat olie die geschikt is om in te bakken.
– Leg de asperges in de hete grillpan.
– Keer de asperges na een minuutje om en hou ze verder in de gaten
– Grill ze om en om voor ongeveer 5 minuutjes.
– Haal ze uit de pan en leg op het bord.
– Bestrooi ze na het uitdampen met wat olijfolie, wat zout en een klein beetje citroensap.
Asperges bewaren
Koop de asperges vers. Bereid de asperges liefst nog op dezelfde dag want dan zijn ze het lekkerst, maar een paar dagen bewaren kan ook. Groene asperges bewaar je op dezelfde manier als de witte. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek en leg deze daarna in de groente la van de koelkast. Verse asperges zijn op deze manier enkele dagen houdbaar. Wilt u de asperges langer bewaren, dan kunt u ze ook invriezen. Verpak ze na het wassen in plastic diepvrieszakjes die vervolgens in de vriezer legt. De asperges zijn nu 4-6 maanden houdbaar. Bevroren asperges kunnen trouwens zo de pan met kokend water in, ze hoeven niet eerst te worden ontdooid. Als de asperges aan de kook zijn, even door laten koken en dan zijn ze snel gaar.