Eerste asperges gestoken


Het witte goud van Brabantse bodem is er weer! Bij aspergeboerderij Van Iersel in Udenhout zijn zondagochtend de eerste asperges van de koude grond gestoken. Dat heeft het Brabants Asperge Genootschap bekendgemaakt.

De eerste asperges worden op dinsdag 7 april door het genootschap aangeboden aan een BN’er. Vorig jaar ontving oud-politica Gerdi Verbeet de eerste asperges. Bij die gelegenheid ontvangen de telers Piet en Mieke van Iersel het ‘Zilveren Aspergesteekmes’.

Veel vraag
Mieke van Iersel: “Zondagochtend hebben we de verplichte eerste drie kilo gestoken. Normaal gesproken eten we onze eerste asperges symbolisch zelf op. Omdat er met Pasen veel vraag is naar asperges hebben we ze in de verkoop gedaan.”

Bij de wedstrijd van het genootschap gaat het om de eerste asperges die gestoken worden in de koude of volle grond. Asperges die gekweekt worden in tunnels, verwarmde bedden of in kassen doen niet mee.

Twee weken later
Vergeleken met vorig jaar waren de eerste asperges twee weken later. In 2014 staken de eerste asperges op 18 maart de kop op bij de Oirschotse teler Jan van Gerven.

Bron: Omroep Brabant
Auteur: Corné Verschuren
Publicatie: zondag 5 april 2015 – 14:44